Vogels

Dirk Loef van Horne1336

Name
Dirk Loef van Horne
Given names
Dirk Loef
Surname
van Horne
Birth 1336 39 21

Birth of a brotherWillem V van Horne
1336

Marriage of parentsWillem IV “De Dikke” van HorneElisabeth van Kleef-HülchrathView family
1336

Birth of a sisterElisabeth van Horne
1339 (Age 3)

Birth of a brotherArnold II van Horne
1339 (Age 3)

Death of a fatherWillem IV “De Dikke” van Horne
August 25, 1343 (Age 7)

Death of a half-brotherGerard II van Horne
September 26, 1345 (Age 9)

Address: De Slag bij Warns was een veldslag in de Fries-Hollandse oorlogen tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen die op 26 september 1345 plaatsvond. Voor een gedeelte van de Friezen is de jaarlijkse herdenking van de slag belangrijk. Velen spreken van de Slag bij Stavoren, wat correcter is, aangezien Warns niet genoemd wordt in de historische bronnen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Warns
Death of a motherElisabeth van Kleef-Hülchrath
1347 (Age 11)

Death of a half-sisterJohanna van Horne
1356 (Age 20)

Death of a brotherWillem V van Horne
1357 (Age 21)

Address: Willem V stierf binnen enkele weken na de geboorte van zijn zoon Willem VI http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_V_van_Horne
Death of a half-sisterElisabeth van Horne
1360 (Age 24)

Deathyes

Family with parents - View family
father
mother
Marriage: 1336
1 year
twin brother
1 year
4 years
younger sister
1 year
younger brother
Father’s family with Oda (Oede) Persijn - View family
father
step-mother
Marriage: December 21, 1315
3 years
half-sister
3 years
half-sister
3 years
half-brother
5 years
half-sister

Note

Dirk Loef van Horne was een ridder die vermoedelijk leefde van 1336 tot 1390 en heer was van onder meer Baucigny. Zijn vader was Willem IV van Horne.

Huwelijk en kinderen Omstreeks 1350 trouwde hij met Isabella van Montigny, en omstreeks 1360 werd hun zoon Arnold van Horne geboren. De nazaten van Dirk Loef en Isabella vormen de tak van Horne-van Houtekerke.

Loevestein Dirk Loef is vooral bekend als opdrachtgever voor de bouw van Slot Loevestein. Dit werd gebouwd op een eilandje in het gebied van de samenvloeiing van Waal en Maas. De naam van dit eilandje was: 'Milites Insula Artusii', ofwel: 'Eiland van ridder Arthus'. Het is nimmer in leen gegeven aan de monniken van het Cisterciënserklooster van Villers te Villers-la-Ville, zoals het omringende gebied, 'Munnikenland' geheten.

Omstreeks 1333 verkochten de monniken een groot deel van het Munnikenland weer aan de heren van Horne en Altena. Uit dezelfde tijd stamt een stenen donjon op het eiland.

Dirk Loef was zeer gewelddadig, hij gedroeg zich soms als een soort roofridder. Hij vestigde zijn gezag over het Land van Altena met militair geweld. Door zijn familie werd hij bij erfenissen gepasseerd. Zijn halfbroer Gerard II van Horne, die heer was van Horn, Altena en Gaasbeek, liet Gaasbeek niet na aan Willem V van Horne of Dirk Loef, maar aan zijn zus Johanna van Horne, die gehuwd was met Gijsbert van Abcoude. Zij schonk Gaasbeek aan haar zoon Zweder van Abcoude.

Dirk Loef wilde zich Gaasbeek met geweld toe-eigenen, maar een scheidsgerecht voorkwam dit. In 1368 vond een nieuw conflict plaats, toen Albrecht van Beieren, graaf van Holland, en gravin Margaretha van Brieg hem ontboden om verantwoording af te leggen omtrent zijn wandaden, waaronder het zich onrechtmatig toe-eigenen van het Land van Altena. Hij verloor hierover de heerschappij en moest zijn slachtoffers schadeloos stellen. Hij mocht ook geen mensen meer op zijn slot gevangenzetten.

Loevestein bleef eigendom van Dirk Loef. Omstreeks 1375 eigende de graaf het zich toe, terwijl Dirk Loef zelf, in 1378, naar Luik vertrok, waar zijn broer Arnold II van Horne bisschop was. Hier stierf hij omstreeks 1390.

Dirk Loef was ook heer van Heeze van 1356 tot 1391. Hij verwierf deze heerlijkheid van zijn zuster Johanna van Horne. Na zijn dood ging de heerlijkheid over naar zijn zoon Arnold van Horne.

BRON: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dirk_Loef_van_Horne http://nl.wikipedia.org/wiki/Slot_Loevestein